Format: Notis

Detta händer just nu,….

FIKA MORMOR

En social aktivitet för unga tjejer/unga kvinnor – för att få möjlighet till en kvinnlig förebild utanför eller istället för i sin egen familj. Ett ideellt uppdrag där aktuell Fika-Mormor bjuder Tjej/ung kvinna på en fika, pratar samt att de kan utbyta erfarenheter med varandra. En Jag-stärkande och stödjande aktivitet som även fungerar som en möjlighet att bryta social isolering. Hör av dig om du är intresserad av detta!

FOKUSGRUPP – ÄLDRE KVINNOR

Från slutet av 2022 och framåt arbetar föreningen med att lyfta fram Äldre kvinnors livssituation, våldsutsatthet med mera. En fokus-grupp har startats och det läggs nu en grund för framtida informationstillfällen och det uppsökande arbetet. Föreningen har även tagit fram ett enkätverktyg som är avsett för att undersöka ”Äldre kvinnors upplevelse av våld i Sala”

MEDLEMSKAFÉ 

Vi har kafékvällar för medlemmar, då vi umgås och pratar om olika aktuella teman. Vi bjuder ibland in föreläsare till dessa kafékvällar.

Vad händer nu under våren, sommaren 2023

# 16 februari
Medlemskafé 18.00 i föreningens lokal.
Gäst; Regionkoordinatorerna mot människohandel och prostitution i Region Mitt.
Föreläsning om människohandel, prostitution och sugardejting.

# 23 februari
Föreningens Årsmöte vid Täljstenen, Vasagatan 17, 733 38 Sala (bakom biblioteket)
18.30.

# 8 mars
Internationella Kvinnodagen
Aktion på torget i Sala som genererade såväl utrymme i Sala Allahanda som i Radio P4 Västmanland.

#16 mars
Medlemskafé 18.00 i föreningens lokal.
Gäst; Pysslig medlem delar med sig av sin kunskap och vi pysslar med ståltråd och pärlor.

# 20 april
Medlemskafé 18.00 i föreningens lokal
Gäst; Förebyggande Teamet i Sala berättar om sitt arbete och funktion.

# 24-28 april
Roks aktionsvecka mot Porr. Pressmeddelande skickades ut och detta genererade  intervjuer i Sala Allehanda samt ett flertal inslag i Radio P4 Västmanland. Delar av resultatet ur enkätverktyget för Unga tjejer presenterades i pressmeddelandet.

# 25 maj
Medlemskafé 18.00 i föreningens lokal.
Gäst; Samverkanskontakt från Polisen berättar om hur det fungerar med kontaktförbud samt
hur processen kring det kan se ut.

#15 juni
Föreningens sommaravslutning, vid Sofielund, klockan 18.00
Föranmälan då vi vill ha möjlighet att förbereda mat och fika. Specifikt utskick kommer om
detta närmare i tid.

– Vi hoppas att så många av er som möjligt har intresse av att delta vid våra medlems träffar –

Varmt Välkomna!

Till hösten;

Studiecirkel; Nästa studiecirkel kommer att erbjudas under hösten 2023. Under förutsättning att ingenting oförutsett händer är planeringen att den startar i början av oktober månad. Anmäl ditt intresse via e-post;  sala@roks.se  eller ring  072 – 568 19 93.

  • Skulle Du vilja gå studiecirkeln – hör av dig så berättar vi mer om det!
  • Studiecirkeln startar i början av oktober och innehåller sammanlagt 9 tillfällen samt ett extra tillfälle för dig som vill arbeta ideellt i föreningen efter avslutad cirkel. Naturligtvis kan detta ändras eller förskjutas – exempelvis om en ny pandemi blossar upp eller annat – dock är vår intention att följa ovan nämnda form och upplägg.

Tidigare föreläsningar vi anordnat;

2022-10-11; Uppmärksammar vi genom ett samarbete med Sala stadsbibliotek. Caroline Engvall ägnar mycket av sin tid åt kampen mot sexuellt utnyttjande av unga, bland annat genom utbildningsmaterial, hjälpsajter, och poddar . Caroline Engvall ger, vid det här tillfället, en föreläsning just på det temat. Biblioteket uppmärksammar då även de böcker Caroline Engvall skrivit om ”Nollan”.

2020-01-16; Alexandra Sjöberg – Arbetar som Fysioterapeut och Yogainstruktör. Alexandra  talade om att kroppen är ett fantastiskt verktyg som är till för vårt egna välbefinnande. Hon föreläste för att påminna om detta och för att ge Dig som lyssnar – Nycklar till kroppskännedom med ett ben i vetenskapen och ett ben i spiritualiteten. Allt Hänger ihop!

2019-11-21; Porrfri barndom, föreläste om hur barn påverkas av porr. Enligt forskning är barn i genomsnitt 12-13 år när de aktivt börjar söka efter porr. Många barn exponeras ofrivilligt, av ett äldre barn. Porrfri barndom arbetar aktivt för att porr-filter ska installeras i skolorna och även privat.

Grundarna till Porrfri barndom heter Elsa Lantz och Harry Skärlund. Porrfri barndom har etablerade sidor på sociala medier som exempelvis; Face Book och Instagram. De har även startat stora namn insamlingar för att påverka våra styrande politiker. Våren 2018 blev Porrfri barndom en ideell förening – partipolitiskt och religiöst obunden.

2019-10-17 ; Anna Runesson, föreläste om sexuell exploatering, sugar-dejting och ”grooming”. Anna Aronsson arbetar som Regionkoordinator mot prostitution och människohandel i Region Mitt.

2019-04-25; Daniella Skönborg – Försvunnen identitet; en föreläsning om att hitta sig själv. Faktainnehåll; Prostitution, missbruk och vägen ut.

/ Uppdaterad 2023-05-02

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.